Leköt – Szórakoztat – A végén sokkol – Mint egy igazi szabadulószoba!

2019. január 3-án kerül a hazai mozikba Végtelen útvesztő címmel az év első akcióthrillere és rögtön fel is adja a leckét az utána következő, hasonló műfajú filmeknek. Jobb kezdést tehát nem is kívánhatnánk, hiszen az eredeti angol címén Escape Room-ra (Szabadulószoba) keresztelt mozi végig egy izgalmas, feszült, olykor humoros párbeszédekkel tarkított thrillert tartogat számunkra. Már 2017-ben is volt egy Szabadulószoba című horrorfilm, mely csúfos bukást produkált. Így némileg fenntartással voltam, hogy ismét ugyanazt az alaptémát, hogy fogják úgy feldolgozni, hogy lekösse a figyelmemet, tudjon újat mutatni és még akár szórakoztatni is. A film végére pedig magam is meglepődtem, de mind a három kritériumnak megfelelt!

A filmet Adam Robitel rendezte, aki eddig leginkább horrorfilmek rendezésében vállalt szerepet – Insidious – Az utolsó kulcs, Horror az autósmoziban stb. És bár ez a film horrorként is kategorizálva van, a 16-os besorolásnak köszönhetően, nem kell anatómiai bemutatóra számítani, mert inkább a thriller műfajához áll közelebb. A színészi gárda többségével sem gyakran találkozhattunk eddig, talán a legnagyobb nevek az ősszel egy szintén horror-szerű filmben, a Sötét folyósokban szereplő Taylor Russel illetve Logan Miller, aki a Kszi Simon-ban játszott idén, illetve a The Walking Dead-ben. A többi szereplő főként TV sorozatokból lehet ismerős: Deborah Ann Woll – Daredevil, Tyler Labine – StartUp, Nik Donadi – Atypical és Jay Ellis – Bizonytalan.
Manapság reneszánszukat élik a szabadulószobák szerte a világban. Hol baráti társaságok fizetnek be egy kalandra, hol csapatépítő tréning keretén belül van programként beépítve egy ilyen játék. A mostani filmben 6, első ránézésre teljesen különböző embert invitálnak meg egy ilyen játékba, ahol a nyertes 10.000 dollárral gazdagodhat. Kezdetben egy nagyon jól megtervezett mókának gondolják ők is az egészet, de ahogy a feladatok egyre komolyodnak, rájönnek, hogy itt többről van szó, mint pár ezer zöldhasúról, a tét a túlélés, mely csak akkor sikerülhet, ha összefognak. Ha hasonlítani kellene más filmekhez, leginkább egy gyomorbarát Fűrész 2.0-t mondanék rá. Mely kevesebb vérrel és belső szervvel próbálja a moziba látogatókat izgalomba hozni.

Manapság sokszor esnek abba a hibába forgatókönyvírók, hogy van egy nagyszerű filmes ötletük, de azt annyira túlgondolják, hogy végül egy gagyi filmecske lesz belőle, melyet, ha meg is éri a mozipremiert, kb. 3 hónap után a Tescoban grátiszként adják az akciós Chipshez. A Végtelen útvesztő ennek pont az ellenkezője, van egy viszonylag sablonosnak tűnő alapötlet, ami magában nem hoz újat. Szabadulószoba – Játékosok – Veszélyes feladványok – Menekülés a halál elől, mégis sikerült végre egy olyan filmet összehozni, ami leköti a nézőt és a sok fordulatnak, a játékosok ismeretlen és ettől izgalmas múltja miatt, végig kétségek közt tart, hogy mi lesz a befejezés és a nem várt csattanó.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés60 Votes37
80
Értékelés
Végtelen útvesztő
Összességében
A Végtelen útvesztő-t azoknak a mozifanoknak ajánlom, akik szeretik az olyan izgalmas thrillereket, amiben van némi light-horror elem, csattanók és humoros beszólások, amik miatt végig szórakoztat és leköti a figyelmüket. Nem kell tőle extra sokat és újat várni, viszont az utóbbi idők hasonló filmjei közül kiemelkedik, pont a felsorolt pozitívumok miatt.
Pozitívumok
Sablonos alaptörténetből, izgalmas thriller
Fordulatos, tele csattanóval
Negatívumok
A szabadulószobás alapfelállás már kissé lerágott csont
A befejezés némiképp elnyújtott