Csütörtökön mutatták be a hazai mozikban a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Joker című filmet, ami már most erőteljesen megosztotta a kritikusokat és a nézőket egyaránt. Egyesek szerint egy igazi mestermű, amiben Phoenix élete alakítását nyújtotta, míg mások szerint egy unalmas karakterdráma és a Joker név teljes megerőszakolása. Ezen felbátorodva úgy érzetük, hogy itt az ideje sorrendbe állítani a mozi vásznain eddig felbukkanó összes Joker alakítást.

7. Cesar Romero (Batman: The Movie – 1966)

Remero volt az első színész, aki magára ölthette Joker színes ruháját és maszkját. Alakítása tehát mérföldkőnek számít, mai szemmel viszont már inkább megmosolyogtató, mintsem komolyan vehető. Nyilván a három évadot és egy mozifilmet megért sorozat abban az időben ezt kívánta meg, de ma már inkább tűnhet ripacskodásnak, mint komoly alakításnak.

6. Zach Galifianakis (Lego Batman: A film – 2017)

Kétség sem fér hozzá, hogy a Galifianakis által szinkronizált Lego Joker a valaha látott legviccesebb. Mert amellett, hogy ördögien ravasz és körmönfont csak úgy ontja magából a jobbnál jobb poénokat. Egyébként Galifinakis és Joker párosítása legalább annyira volt fura elsőre, mint maga a színész a való életben.

5. Mark Hamill (Batman: A rém álarca – 1993, Batman: A gyilkos tréfa – 2016)

Sokak számára biztosan új információként szolgál, hogy a Star Wars filmek Luke Skywalker-e is megszólaltatta Joker karakterét. Sőt eddig a legtöbb ízben – ha csak képletesen is – ő ölthette magára a kultikus lila hacukát. Az egészen zseniális 90-es évekbeli Batman animációs sorozaton kívül az ő hangján szólalt meg a karakter a Rém álarca és a Gyilkos tréfa című egész estés animációs mozikban is.

4. Jared Leto (Suicide Squad: Öngyilkos osztag – 2016)

A legtöbb ember szerint Leto a valaha volt legrosszabb Joker. Ezzel azonban vitatkoznék! Sokan kiakadtak azon, hogy egy tetovált gengsztert csináltak a karakterből, csakhogy, aki figyelemmel kísérte Joker képregényes ténykedéseit az tudhatja, hogy Frank Miller All-Star Batman and Robin szériájában is tetoválva jelent meg, és gengszter jelleme is megvillant már a 40-es évek egyes számaiban, kinézete pedig nagyon hajazott a New 52 változatra. Ezeket a jegyeket pedig véleményem szerint tökéletesen hozta Leto, de érthető módon sokan nem voltak még felkészülve egy a korábbiaktól merőben más Jokerre. Plusz érdemes hozzá tenni azt is, hogy Leto rengeteg jelenetét kivágták és megnyirbálták a bemutató előtt nem sokkal, így esélye sem volt kiteljesedni.

3. Jack Nicholson (Batman – 1989)

A szerep, ami igazi fordulópont volt az addig elsősorban komolyabb filmjeiről ismert színészlegenda számára. Nicholson tökéletesen vegyítette a Romero-t idéző 60-as évekbeli vicces, színes-szagos alakítást, a 40-es évekbeli képregények komorabb hangulatával. Egyszerre sötét és vicces, nem mellesleg sokak szerint a színész egyik, ha nem legjobb szerepe pályafutása során. Mellesleg neki és Michael Keatonnek köszönhetjük, hogy a szuperhős műfaj mára az lett ami.

2. Heath Ledger (A sötét lovag – 2008)

Valószínűleg sokan meglepődtek azon, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ledger alkítása “csak” a második lett a listánkon. Elvitathatatlan tény, hogy Ledger mindent bele adott annak érdekében, hogy egy igazán őrült Joker-t formálhasson meg a filmvásznon és ez sikerült is neki, amiért megérdemelten kapott Oscar-díjat, amit azonban sajnos már nem tudott átvenni. Az ok, hogy mégis csak második lett az nem is feltétlen neki, hanem Christopher Nolannak róható fel, aki túlságosan is komolyra vette nem csak a film hangulatát, de magát a karatert is. Ezért Joker sokkal inkább lett egy számító, tervekkel rendelkező terrorista, mint zsigerből fakadó elmebeteg bűnöző.

1. Joaquin Phoenix (Joker – 2019)

És Phoenix legfrissebb Jokere pont emiatt jobb, ha csak egy hajszállal is, mert ő egy valóban kiszámíthatatlan beteg elme, akitől minden kitelik és a legváratlanabb pillanatokban képes robbani. És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy habár Phillips filmje nem nevezhető hagyományos értelemben vett szuperhős/képregényfilmnek, mégis a benne megjelenő Joker sokkal képregényhűbb, mint Nolan Sötét lovagjában. Phoenix pedig a korábbi színészekkel ellentétben nem csak mellék, de abszolút főszereplőként is képes volt magáévá tenni a karaktert és uralni a teljes filmet.