Robert Downey Jr. karrierje a Vasember-nek és a Guy Ritchie által rendezet Sherlock Holmes-filmeknek köszönhetően indult be újra a 2000-es évek végén. Az első Sherlock Holmes 2009-ben került bemutatásra és hatalmas kritikai, valamint pénzügyi siker lett. 90 millió dolláros költségvetésből, végül több, mint 500 millió dolláros bevételt termelt a stúdiónak. A két évvel későbbi folytatás ugyan szintén 500 millió dolláros bevételt tudhatott magáénak, de a büdzsé már 125 millió dollár volt és a kritikusok sem dicsérték annyira, mint az elődjét. Ennek ellenére a stúdió mégis berendelte a folytatást, melynek első vázlatát a Vasember 3 forgatókönyvírója, Drew Pearce vetette papírra még 2011-ben. 2016-ban aztán a stúdió egy külön forgatókönyvíró csapatot hozott össze annak érdekében, hogy egy ütős történetet írjanak a harmadik epizódhoz. A csapat tagja volt többek között: Nicole Perlman (A Galaxis őrzői), Gary Whitta (Zsivány egyes: Egy Star Wars-történet), Justin Malen (Baywatch), Geneva Dworet-Robertson (Tomb Raider), és Kieran Fitzgerald (Snowden) is.

Ennek ellenére, az elmúlt 2 évben nem történt érdemi előrelépés a produkcióval kapcsolatban. Robert Downey Jr. azonban Entertainment Weekly-nek adott interjújában megemlítette, hogy nem teljesen halt el a filmterv:

Már dolgozunk az új Sherlock Holmes-on, a Perry Mason-on az HBO számára és még mindig megszertném csinálni a Pinocchio filmet is.

A színész egyelőre nagyon be van táblázva, valamint Guy Ritchie is el van foglalva az élőszereplős Aladdin film munkálataival, ezért, ha valóban el is készül a film, az leghamarabb 2020-2021 környékén kerülhet bemutatásra.