Sokan csodálkoztak, amikor Colin Trevorrow menesztése után a Disney nem Rian Johnsont kérte fel a kilencedik epizód levezénylésére, hanem J. J. Abramst. Ma kiderült miért így alakult, a Disney ugyanis bejelentette, hogy egy vadonatúj Star Wars trilógiát szeretnének tető alá hozni Johnson irányításával. Az új trilógia elsősorban új karaktereket vonultatna fel és csak nagyon lazán kapcsolódna a Skywalker családhoz. Ezáltal sokkal nagyobb szabadságot kaphat az író/rendező és a messzi-messzi galaxis olyan rejtett zugai is bemutatásra kerülhetnének amire eddig nem volt lehetőség. Az új karakterek mellett természetesen ismertebb szereplők is feltűnhetnek majd, de, hogy pontosan kik arról még nincs hír. A Lucas film feje a következőket mondta a Johnsonnal való közös munkáról:

Mind imádtunk Riannal dolgozni az Utolsó Jediken. Ő egy igazán kreatív ember és végig nézni, ahogy rendezte a filmet, pályafutásom egyik legnagyobb élménye volt. Éppen ezért tudom, hogy Rian remek munkát fog végezni az új trilógiával is.

Pontos bemutató dátumot még nem kaptak a filmek, de valószínűleg a stúdió tartani akarja a mostani struktúrát így az új trilógia első része 2021-ben érkezhet a IX. rész és a harmadik különálló Star Wars történet után. A záródarab pedig 2025-ben kerülhet bemutatásra, ha minden jól megy.