A 2001-es év egyik legnagyobb meglepetés filmje egyértelműen a Shrek volt. A Disney és a Pixar akkor még szinte egyeduralkodó volt az animációs piacon, éppen ezért senki sem számított arra, hogy akármelyik másik stúdió egy, az előbb említett két cég színvonalához hasonló alkotást tud letenni az asztalra. De a DreamWorks-nek és az általuk készített Shrek-nek sikerült ez a bravúr. A zöld ogre történetére ugyanis özönlöttek az emberek, így végül közel 500 milliót hozott a konyhára az alig 60 millióból készült animációs film. A pénzügyi siker mellé pedig kritikai elismerés is társult. És a Shrek lett a filmtörténelem első Oscar-díjas animációs mozija is, ezzel fityiszt mutatva a Pixar-nak. A folytatások ezekután természetesen menetrendszerűen érkeztek. A második felvonás még hozta az első színvonalát, de a későbbi két folytatásról és a Csizmás, a kandúr című spinoff-ról ez már nem volt elmondható. Nyolc Shrek mentes év után nemrég felröppent egy ötödik epizód ötlete is, de ez a legfrissebb hírek alapján nem valószínű, hogy megvalósulhat.

A Variety ugyanis úgy tudja, hogy a Universal stúdió szemet vetett a Shrek franchise-ra (a  Csizmás, a kandúrt is beleértve). Az új film, vagy filmek mögött pedig nem más állhat, mint a Gru kiötlője, Chris Meledandri, aki az alábbiakat mondta ezzel kapcsolatban:

Egy nap arra ébredtem, hogy erős nosztalgikus hangulat fogott el ezzel a franchise-zal kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy vissza kell térnem ezekhez a karakterekhez valamilyen módon. A legnehezebb számunkra egyértelműen az lesz, hogy olyan történetet találjunk, ami nem csak egy újabb folytatás és bőrlehúzás érzetét kelti, hanem inkább egy teljesen új széria indulását.

Hatalmas Shrek rajongóként én személy szerint szívesebben láttam volna inkább egy ötödik epizódot, mint egy teljesen új sorozat első felvonását. Bár, ha már így alakult a helyzet akkor Meledrandri az egyik legjobb választás lehet ennek levezénylésére. Hogy mikor kerülhet bemutatásra a reboot első része az egyelőre még nem ismert.