Jövő csütörtökön a Sötét zsaruk egy új generációja mutatkozik majd be a vásznon, ez pedig remek alkalmat szolgáltatott nekünk ahhoz, hogy az IMDb, a Matacritic, a Rotten Tomatoes és a saját értékeléseink alapján rangsoroljuk a Men In Black franchise eddigi három felvonását. Egyet értesz velünk? Neked melyik a kedvenc részed?

3. Men In Black – Sötét zsaruk 2. (2002)
Az első rész hatalmas sikere után egyértelmű volt, hogy folytatni kell a történetet. A készítők azonban nem kapkodták el a második rész tető alá hozását, ugyanis az csaknem 5 évvel az első rész bemutatója után került a mozikba. Gondolhatnánk, hogy ez idő alatt a forgatókönyvet pofozgatták annak érdekében, hogy egy valóban méltó folytatás készülhessen. Ez viszont sajnos nem fedi a valóságot teljes egészében. Mert, a Men In Black 2-ben, ugyan visszaköszönnek az első felvonás vicces beszolásai, változatosabbnál változatosabb lényei, Smith és Lee Jones párosai is működik, de valahogy mégsem áll össze teljes egésszé. Talán a legnagyobb baj az lehetett, hogy a készítők túl sok mindent próbáltak belesűríteni, a 90 percet sem elérő játékidőbe. Van itt nyomozós szál és szerelmi szál is, de egyik sem kap kellő hangsúlyt. A főgonosz karaktre pedig bántóan sótlan. Ettől függetlenül én személy szerint szeretem ezt a részt, mert az idő megszépítette, de azt elismerem, hogy valóban nem egy combos alkotás.

Érdekesség: Eredetileg Famke Janssen alakította volna Serleena-t, már néhány jelentet is leforgattak vele, amikor is a színésznő kilépett egy, a családjában történt haláleset miatt. A szerepet helyette Lara Flynn Boyle kapta meg.

IMDb: 6.1 / Rotten Tomatoes: 39% / Metacritic: 49 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 55%

2. Men In Black – Sötét zsaruk 3. (2012)

Habár a Men In Black 2 relatíve szépen hozott a konyhára, a gyártó Sony stúdió mégis parkoló pályára tette a franchise-t. Aztán hosszú évek után mégis úgy gondolták, hogy jó lenne még egy kis pénzt kisajtolni a fekete ruhások történetéből. A harmadik felvonás tető alá hozása, azonban koránt sem ment zökkenőmentesen. A forgatókönyvet például vagy fél tucatszor újra írták, sőt a forgatás megkezdésekor az még készen sem volt egészen. Ehhez képest egy meglepően összetett és jól működő mozi lett a harmadik Sötét zsaruk. Az időutazós rész természetesen magában hordoz egynéhány logikai buktatót, de ez megbocsájtható, mert a viccesnek szánt jelenetek java része valóban vicces, a főgonosz kellőképpen félelmetes és kidolgozott, valamint a fiatal K ügynők és a jelenből a múltba visszautazó J ügynök kapcsolata némi frissességet is szállított. A befejezés pedig meglepően érzelmes lett.

Érdekesség: A fekete ruhások vezetőjét, X ügynököt Alec Baldwin alakította volna, de a folyamatos csúszások miatt mégsem tudta vállalni a felkérést.

IMDb: 6.8 / Rotten Tomatoes: 68% / Metacritic: 58 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 66%

Men In Black – Sötét zsaruk (1997)

Szokás mondani, hogy az eredetit nem lehet felül múlni. Nos, ez a Sötét zsaruk-ra hatványozottan igaz. A Malibu Comics képregénykiadó füzetein alapuló sci-fi-vígjáték első etapja ugyanis joggal nevezhető megkerülhetetlen klasszikusnak. És nem csak azért, mert nagyon szigorúan véve ezzel vette kezdetét a képregényfilmek forradalma, hanem azért is, mert nagyon friss tudott lenni bemutatója idején, annak köszönhetően, hogy tökéletesen egyensúlyozik a komédia és a sci-fi műfajok között. Ahol kell ijesztő, ahol kell vicces, ahol pedig kell ott érzelmes is tud lenni. Tommy Lee Jones és Will Smith párosa remek, a megteremtett atmoszféra szintúgy, Vincent D’Onofrio főgonosza pedig zseniális és nem mellesleg a széria legjobbja is egyben.

Érdekesség: Clint Eastwood-nak is felajánlották K ügynök szerepét, de nem élt a lehetőséggel. Később Tommy Lee Jones elvállalta a filmet, de csak úgy, ha improvizálhatott forgatás közben.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 71 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 79%