Jövő hét csütörtökön kerül bemutatásra a Démonok között franchise legújabb része, a Gyászoló asszony átka című horror film személyében. Ez pedig tökéletes alkalmat szolgáltatott számunkra ahhoz, hogy rangsoroljuk a széria eddigi öt alkotását, az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékléseink alapján.

5. Annabelle (2014)

Az Annabelle ékes példája annak, hogy milyen az, amikor egy stúdió a nem várt siker (Démonok között) után minél hamarabb szeretne univerzumot építeni és ezzel még több pénzt kisajtolni a nézőkből. A Démonok között első része és az Annabelle bemutatója között ugyanis alig telt el egy év. Ez pedig meg is látszott a forgatókönyvön, ami nem csak összecsapott, de teljesen érdektelen is lett. Továbbá, a nem épp fényes filmográfiával rendelkező John R. Leonetti (Mortal Kombat II. – A második menet) szerződtetése sem volt épp a legjobb döntés. Pedig Annabelle történetében lett volna bőven potenciál, de Leonetti tapasztalatlansága miatt hamar unalomba fulladt az egész alkotás.

Érdekesség: Alfre Woodard nem nézte meg a Démonok között (2013) című filmet, inkább Annabelle-baba és a filmet ihlető valós történet után kutatott.

IMDb: 5.4 / Rotten Tomatoes: 29% / Metacritic: 37 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 42%


4. Az apáca (2018)

Az atmoszféra kellően nyomasztóra sikeredett, a történetvezetés pedig teljes mértékben követhető volt és kitűnően kapcsolta össze a sztorit a Démonok között-filmekkel. Annak ellenére, hogy a rémisztgetős részek többnyire kiszámíthatóak voltak, szerencsére nem fukarkodtak se a vérrel, se az ijesztő hanghatásokkal. A fantasztikus maszkokról már nem is beszélve. Bár belecsempésztek némi humort is a történetbe, de meglepő módon ez még jót tett neki. Tény hogy nem volt olyan komoly a maga nemében, mint a Démonok között univerzum eddigi mozijai, de pont azokban a pillanatokban csaptak le egy-egy ütős poénnal amikor kellett. Amolyan feszültség levezetésképp az adott jelenetben és szituációban. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: 93 perces játékidejével jelenleg ez a Démonok között univerzum legrövidebb alkotása.

IMDb: 5.4 / Rotten Tomatoes: 23% / Metacritic: 46 / Filmsomnia: 55% / Összesen: 45%

3. Annabelle 2. – A teremtés (2017)

A film kicsivel több, mint másfél órás játékideje alatt folyamatosan azt éreztem, hogy ezt már láttam. Nem egyszer, nem kétszer, hanem legalább egy tucatszor. David F. Sandberg, James Wan-hoz hasonlóan remekül használja fel a horror műfaj jól ismert elemeit, sőt nem egyszer képes karfába markoló módon ránk hozni a frászt, de a történet ettől eltekintve sablonos és kiszámítható. Néhány jelenetet leszámítva pontosan megjósolható, hogy mi fog történni az elkövetkező másodpercekben.

Érdekesség: Ez volt az első olyan Démonok között film, amiben Ed és Lorraine Warren egyáltalán nem kerültek megemlítésre.

IMDb: 6.5 / Rotten Tomatoes: 70% / Metacritic: 62 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 65.5%

2. Démonok között 2. (2016)

Szerencsére James Wan visszafogottan dirigálta le a második részt és az, ezért nem esett a folytatások tipikus “minden nagyobb, látványosabb és hangosabb” csapdájába. A Démonok között 2 az első részhez hasonlóan  akkor és ott hozza rád a frászt ahol kell és nem folyamodik olyan olcsó trükkökhöz, mint a huzattól becsapódó ajtók, vagy a sötétből az arcunkba ugró háziállatok. A kicsivel több, mint 130 perces(!) játékidő alatt sajnos nem tudja folyamatosan fent tartani a feszültséget és az érdeklődést, ami talán a film közepén érezhető igazán, ahol nagyon leült a történet. A fináléra azonban magára talált és egy csavaros és látványos lezárást kaptunk.

Érdekesség: A Halálos iramban hetedik része után James Wannak felajánlották a nyolcadik rész megrendezését is, de elutasította, mert inkább ezt a filmet szerette volna elkészíteni, mondván: “Van még egy ijesztő történet, amit mindenképpen el akarok mesélni.”

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 80% / Metacritic: 65 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 74%

1. Démonok között (2013)

Patrick Wilson és Vera Fermiga között kiváló az összhang és iszonyat jól működik a kémia. Én simán elhinném, hogy valóban egy párt alkotnak és azt is, hogy ördögűzéssel foglalkoznak. A mellékszereplőkkel sincs gond. Mind a gyerekek, mind a Perron szülők tökéletesen és hihetően játsszák szerepüket. A látvány, a maszkok és a hidegrázós atmoszféra kellően félelmetessé és emlékezetessé teszi ezt a mozit. James Wan nagyot alkotott és sikerült egy mind anyagilag, mind szakmailag jövedelmező franchise-t felépítenie, aminek a többség nagyon örül és tűkön ülve várja, hogy milyen förtelmes lényt húz elő legközelebb a Warren házaspár esetei közül. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: A két főszereplő Patrick Wilson és Vera Farmiga, elutaztak Connecticut-ba, hogy találkozhassanak az igazi Lorraine Warrennel.
IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 85% / Metacritic: 68 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 76%