A nem evilági szörnyek és az ember irányította szupergépek háborúja csak bevezető volt ahhoz a pusztításhoz képest, amely a Tűzgyűrű: Lázadásban már az emberiség elbukásával fenyeget.

John Boyega alakítja a lázadó Jake Pentecostot, az egykor szépreményű Jaeger-pilótát, akinek legendás édesapja életét adta azért, hogy az emberiség legyőzhesse a Kaidzsuknak nevezett óriásszörnyeket. Jake azonban abbahagyta a kiképzést és az alvilágban kereste a boldogulását. Ám amikor újabb, még veszélyesebb támadás fenyegeti a világot pusztulással, kap egy utolsó esélyt, hogy méltó legyen apja örökségéhez: mostohahúga, Mako Mori (Rinku Kikuchi), aki a háború árnyékában felnőtt pilóták új nemzedékének csapatát vezeti, felajánlja neki, hogy csatlakozzon hozzájuk. Egyetlen reményük, ha összefognak, és globális lázadást robbantanak ki a pusztítás erői ellen.

Jake-hez csatlakozik tehetséges riválisa, Lambert (Scott Eastwood), a bátor, ám lelki problémákkal küzdő Jules Reyes (Adria Arjona), illetve a 15 éves Jaeger-hacker, Amara (Cailee Spaeny). A Csendes-óceáni Védelmi Erők hőseinek csapata az egyetlen család, amely megmaradt számára.

Vissza a Töréshez: kezdődik a lázadás

A Tűzgyűrűben Törés keletkezett a Csendes-óceán talapzatában, és ezen keresztül gigantikus Kaidzsuk jöttek át világunkba, olyan szörnyek, amelyeket a földönkívüli Elődök alkottak meg, hogy egyik dimenzióból a másikba behatolva a maguk igényei szerint formálják át a bolygókat. A Kaidzsuk elpusztítják az őslakos fajokat és uralmuk alá hajtják a meghódítandó világot. A Kaidzsuk először a Csendes-óceán nyugati partvidékének városait támadják meg, hagyományos fegyverekkel szinte lehetetlen legyőzni őket. Az emberek ezért óriási robotharcosokat hoznak létre ellenük. Ezek a Jaegerek, amelyeket emberek irányítanak oly módon, hogy agyuk össze van kötve a gépek idegpályáival. A Gipsy Danger nevű Jaeger atombombát robbant a Törésben, s ezzel sikerül bezárnia. Az óriásrobotot a legendás Stacker Pentecost Jaeger-parancsok irányította, aki életét vesztette a küzdelemben.

A Tűzgyűrű: Lázadás folytatja az önálló mitológiát teremtő sci-fi eposz történetét. A harcosok összetett karakterekből álló csapata világ körüli kalandban vesz részt – magukkal viszik a közönséget a jövő Los Angelesének nyomornegyedéből Kínába, Tokióba, Ausztráliába és Szibéria jeges pusztaságaiba. 2035-ben vagyunk, tíz évvel az első film eseményei után. Az emberiség látszólag legyőzte a Kaidzsukat, a háborúnak vége. A Törés, amelyen át a szörnyek átjöttek világunkba, le van zárva, de megmaradt a félelem, hogy a másik dimenzióból származó fenevadak újra támadhatnak. Az emberiség éberen őrködik, az újgenerációs Jaegerekből globális hadsereget szerveztek, az óriásrobotokat pilóták új nemzedéke irányítja. Amikor még súlyosabb Kaidzsu-támadás fenyeget, a fiatal harcosok – akiket Kadétoknak neveznek – bosszúszomjasan indulnak az újabb háborúba, hogy megvédjék mindazt, ami még világukból megmaradt.

A Föld egy kis lélegzethez jutott, hogy újra tudja szervezni önmagát, de a káoszt nem sikerült teljesen megfékezni. Los Angelesben Jake Pentecost egykori Jaeger-sztárpilóta, Stacker Pentecost fia Jaeger-alkatrészekkel üzérkedik a feketepiacon. Amikor megpróbál ellopni egy roppant értékes plazmakondenzátort, belebotlik Amarába, a Kaidzsu-háború árvájába, aki a saját kárán tanulta meg, hogy a kormány Jaegerei nem tudják megvédeni, ezért épített magának egy sajátot, a Bunyóst. Amara zseniális mérnök, aki robot-őrangyalát a Santa Monica romjai között megbúvó roncstelepeken fellelt alkatrészekből buherálta össze. A filmet gyártó Legendary Pictures igyekszik erős franchise-zá fejleszteni a Tűzgyűrűt, ezért a Star Wars-franchise-hoz hasonlóan az egyes epizódok történetét előzmény-képregényekkel teszi érthetőbbé a rajongók számára. Az első már itt is van: a Legendary Comics idén képregény-sorozatot indított Pacific Rim Aftermath címmel, ennek eddig négy füzete jelent meg, további kettő várható. A sorozat azt meséli el, hogy a Santa Monica környéki Jaeger-Kaidzsu csata után, amely romba döntötte az egész várost, hogyan működik az alvilág, ahol a különböző bűnözőcsoportok a csatatéren összeszedett értékes Jaeger-alkatrészekkel kereskednek. Itt próbál szerencsét Jake Pentecost is.

A frissen letartóztatott Jake-nek mostohahúga, a Védelmi Erők új pilótagenerációjának magas rangú tisztje, Mako Mori felajánlja, hogy egy feltétellel ejtik az összes ellene felhozott vádat. Ez pedig az, hogy részt kell vennie a kínai Shutterdome Kadétjainak kiképzésében, korábbi barátja, mostani riválisa, Nate Lambert oldalán. Annak idején szinte testvérek voltak, ám drámai törést okozott, amikor Jake szó nélkül kiszállt a Jaeger-programból. A Védelmi Erők nem csupán a Kadétok kiképzésével foglalkozik, hanem a Jagerek új generációjának kifejlesztésén is dolgozik, mert számítani lehet arra, hogy a Kaidzsuk visszatérnek. Közben javában működik egy másik Jaeger-program is a Liwen Shao vezette Shao Industries égisze alatt. Ők pilóta nélküli, távvezérelt robotokat fejlesztenek, ami nagy felzúdulást kelt a pilóták és a kadétok között.

Miközben a Kadétok a Kaidzsuk elleni harcot gyakorolják, új ellenség jelenik meg a láthatáron. A háború befejezését ünneplő eseményen, Sydney-ben támadásba lendül egy hipermodern Jaeger, Obsidian Fury, amely olyan rémisztő potenciált képvisel, hogy a Gipsy Jaegernek is alig volna esélye vele szemben. Az új távvezérelt robotok alkotóik ellen fordulnak, és kitör a Jaeger-Jaeger háború, ezért a Védelmi Erőknek és a Kadétoknak ki kell deríteniük, ki vagy mi áll az új fenyegetés mögött, amely egyelőre elháríthatatlannak tűnik.  A Jaegerek háborúba indulnak, s ekkor több Törés is nyílik a csendes-óceáni talapzatban, és a Kaidzsuk újra támadnak, eddig soha nem tapasztalt erővel. Jake-nek és Lambertnek ki kell deríteni, hogy az új támadás hogyan függ össze a robotok lázadásával, Amarának és társainak pedig fiatal koruk és tapasztalatlanságuk ellenére harcba kell indulniuk, hogy megmentsék a világot.

A második rész részleteinek kidolgozásakor a Legendary arra törekedett, hogy olyan innovatív víziót hozzanak létre, amely tiszteletben tartja az első rész értékeit, ugyanakkor új megközelítésben mutatja be a Tűzgyűrű-univerzumot:

Általában elég cinikusan bánnak a folytatásokkal – mondja Cale Boyter producer. – És mi ennek tudatában is voltunk. Feltettünk magunknak a kérdést: mi kell ahhoz, hogy meglepjük a közönséget?” Mary Parent és Boyter producerek Steven S. DeKnighthoz fordultak, aki a Spartacus és a Daredevil című sikersorozatokat jegyzi. DeKnight olyan szinopszist mutatott be nekik, amely számos ponton megragadta a producerek fantáziáját.

Az általa teremtett szörnyek és óriásrobotok alapvető emberi üzenetet hordoznak, és a hősök izgalmas érzelmi fejlődésen mennek át. „Steven mesterien elegyíti a műfajokat – folytatja Boyter. – Az ő felfogásában nem puszta folytatásról van szó. A kiindulópont nagy ötlete az volt, hogy bárki befolyással lehet a dolgok menetére. Ennek az üzenetnek a jegyében a történet középpontjában Jake Pentecost, a tékozló fiú áll, illetve az árva Amara, aki zseniális mérnök. Legyőzik a nehézségeket és a saját hibáikat, és elérik, amit akartak. Forgatókönyvünk hatalmas akciójeleneteket tartalmaz, a sztori pedig Jake és Amara lélektani fejlődésére koncentrál, ám mindemellett egy szövevényes titok körül kavargó kalandfilm is kerekedik belőle. Beletelik jó 10-15 percbe, mire a közönség ráeszmél, hogy a Tűzgyűrű világában van. Nemcsak az érzelmek felfokozottabbak, de a tempó is szédületesebb.

Boyega mint Jake Pentecost

A film alkotói számára egyértelmű volt, hogy az új Star Wars-sorozat sztárja, John Boyega alakítsa Jake Pentecostot. A színész azonnal igent mondott, sőt felvetette, hogy ha elegendő idő és energia marad számára, szívesen lenne a film egyik producere is.

A Tűzgyűrű annak idején nagy hatást tett Boyegára – akkor még nem volt nagy sztár. „Még csak kis drámaklubokban játszottam. Egyik nap megláttam egy reklámot egy busz oldalán, a Stackert alakító Idris Elba volt rajta szénfekete Jaeger-szkafanderben. Ettől nagyon beindultam, bár arra persze nem gondoltam, hogy pár év múlva én játszhatom majd Idris Elba fiát. Jake személyisége nagyon összetett és megannyi konfliktussal kell küzdenie – folytatja a színész. – Az apja árnyékában nőtt fel, és kényszert érez, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Az volt az álma, hogy ő is Jaeger-pilóta legyen, de összeütközésbe került a parancsokaival, ezért fellázadt és veszélyes útra tévedt. De ennek a veszélyes útnak az a vége, hogy hős válik belőle.

Pilóták és harcosok

A film szereplőválogatása során az volt a cél, hogy minél sokrétűbb színészgárda szórakoztassa a közönséget. A történetben az egész emberiség összefog a gonosz fenyegetés ellen, nem számít vallás, faj vagy előélet, és az alkotók azt szerették volna, hogy mindez a színészek összetételében is tükröződjön.

Nem akartuk, hogy mindez erőltetettnek hasson – magyarázza DeKnight. – Teljesen természetes, hogy ha az egész világ összefog, félre kell tenni a nézeteltéréseket, ami napjainkban fantasztikus üzenet.

Az első filmben Stacker Pentecost örökbe fogadta Moki Marót, ami konfliktust okozott a fiatal Jake számára. „Megváltoztak a viszonyok a családban – magyarázza Boyega. – Stacker és Jake nem tudtak egymás szemébe nézni, Mako pedig ottragadt kettejük között. Jake nem tudta elfogadni, hogy vele ellentétben Mako képes volt megfelelni az ideális gyermekkel szemben támasztott elvárásoknak, ezért a távozás mellett döntött.

Nathan Lambert a Védelmi Erők tisztje, az egyik legkiválóbb pilóta, ő vezeti a Kadétok kiképzőprogramját. Jake és Nathan együtt nőttek fel, együtt vettek részt a pilótakiképzésen, és a legjobb barátok voltak, amíg Jake hirtelen faképnél nem hagyta a Védelmi Erőket. Most nem tehetnek mást, békülniük kell vagy elengedni a múltat, mert szükség van egyesített erejükre az elszabadult robotok és a Kaidzsuk ellen.

Lambert nagyon magabiztos, és nem merő élvezetből kemény a kadétokkal – magyarázza Eastwood. – Ezek a srácok egyszer az emberiséget fogják védeni, ezért nincs helye lazulásnak, élet vagy halál a tét.” Eastwoodot a karakterek fejlődése és egymáshoz való viszonya ragadta meg a történetben, a látványorgia csak hab volt a tortán. „Hiába a látványos akciók, ha nincsenek olyan karakterek, akikbe bele tudsz szeretni. Ha velük tarthatsz a győzelem felé vezető rögös útjukon, sokkal nagyobb filmélményt kapsz, mintha csak a csihipuhiról szólna az egész.

Eastwoodnak az is tetszett, hogy nem legyőzhetetlen szuperhősöket alakítanak. „Azt imádom a filmben, hogy a hősei szkafandert viselnek és hatalmas robotokat irányítanak, mégis esendő, sérülékeny emberek. Nincsenek természetfeletti képességeik, ugyanúgy megsebesülnek és meghalnak, mint bárki más. Szerintem az az igazán érdekes, hogy nincs itt semmi misztikum, minden valós, persze a fantasztikum birodalmán belül.

Tíz évvel korábban elvesztette szüleit a háborúban, most egy romos Santa Monica-i épületben él Amara. Ravasz és robbanékony személyiség, és az a tudat tüzeli, hogy fel kell készülni a Kaidzsuk visszatérésére. Mások már rég elbuktak volna, ő azonban rendkívüli mérnöki képességeit kiaknázva bontott alkatrészekből megépítette a saját, különbejáratú Jaegerét, a Bunyóst. Az Amarát alakító Cailee Spaeny eddig még nem játszott nagy stúdiófilmben. A springfieldi illetőségű lány demofelvétellel jelentkezett a szerepre, de ahelyett, hogy fehér fal előtt adta volna elő magát, mindent bedobott, hogy valami különlegessel okozzon meglepetést:

Mivel egy kisvárosban úgysem lehet sok mindent csinálni, egy egész napot rászántam a demóra – mondja a fiatal színésznő. – A légkondi éppen el volt romolva, így szakadt rólam a víz, ráadásul a fejemre húztam a kapucnit, az arcom csupa kosz volt, és így hemperegtem a padlón, kezemben egy csővel, miközben néhány tévétávirányító jelképezte a Jaeger vezérlőjét. Amikor elküldtem a demót, arra gondoltam, vagy azt fogják hinni, hogy tisztára bediliztem – vagy imádni fogják a felvételt!

A film alkotói nagyra értékelték a színésznő ötletességét, így Spaeny egy héttel később Los Angelesben találta magát. „Találkoztam Stevennel, aztán egy napot kaptam a felkészülésre és már jött is az olvasópróba Johnnal. Az ember nagyon tud stresszelni egy meghallgatáson, de én egyáltalán nem éreztem ilyesmit.” Amara úgy találkozik Jake-kel, hogy a férfi üldözőbe veszi, amikor ellop az orra elől egy értékes Jaeger-alkatrészt. Összeverekednek, aztán bepattannak a Bunyósba, hogy elmeneküljenek üldözőik elől. Mako tudja, hogy Amara mekkora mérnökzseni, ezért Jake-kel Shutterdome-ba küldi, hogy együtt készüljenek a Kadétokkal.

Amikor megérkeznek Shutterdome-ba, együtt próbálják megszokni a körülményeket – magyarázza Boyega. – Amara még nincs teljesen képben, mi ez a támaszpont, Jake pedig régen kiesett a ritmusból. Testvéri kapcsolat alakul ki közöttük, ahol Jake vállalja a védelmező báty szerepét.

A Védelmi Erők kadétjai

Nagy méretük miatt a Jaegereket két pilóta tandemje irányítja. A két pilóta agyát neuronhíddal kötik össze, amelyet driftnek hívnak. Ahhoz, hogy együtt tudjanak működni, a két pilótának driftkompatibilisnek kell lennie, azaz tökéletes testi és szellemi összhangra van szükség, miközben mindketten rá vannak kötve a Jaegerre. Az első filmben azok voltak a leginkább driftkompatibilisek, akik szorosan összetartoztak a DNS-ük vagy érzelmi kötelékeik miatt – azaz testvérek, férj és feleség vagy apa-fia páros voltak. A Tűzgyűrű: Lázadásban a programot már továbbfejlesztették, hogy különböző hátterű és múltú emberek is egymásra tudjanak hangolódni.

A Kadétokat nagyon fiatalon kezdik el kiképezni, mert ennek köszönhetően jobb pilóták lesznek és erősebb mentális kapcsolatot tudnak kialakítani a társukkal – magyarázza DeKnight. – A driftkompatibilitás jól fejleszthető készség.

Nagyon klassz, hogy a nézőtéren ülő kamaszok azonosulni tudnak a film hőseivel – mondja Boyega. – Nekik is fel kell nőni a feladatokhoz és le kell győzniük az akadályokat. Láthatják a filmben, hogy hozzájuk hasonló fiatalok válnak hőssé és az is világosan kiderül, hogy bárkiből hős lehet.

Steven és a producerek nagyon odafigyeltek arra, hogy minél sokszínűbb legyen a szereplőgárda – mondja Karan Brar, aki a legfiatalabb kadétot, Suresh-t alakítja. – Ez azért fantasztikus, mert bárhol vetítik ezt a filmet a világon, a srácot azt mondhatják, hogy ez a kadét olyan, mint én, akár én is lehetnék ilyen hős. Az indiai közönség például velem azonosulhat.

Kaidzsuk a Jaegerek ellen

A másik dimenzióból érkező Kaidzsuk élő tömegpusztító fegyverek, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy gazdáik számára átformálják a meghódítandó bolygókat. A Tűzgyűrű: Lázadásban a Kaidzsuk új faja támad az emberiségre. A japán kaidzsu kifejezés szó szerint különös fenevadat jelent, de általában óriásszörnynek fordítják. DeKnight, aki az ötvenes-hatvanas évek japán Kaidzsu-filmjein nőtt fel, így emlékszik vissza: „Gyerekként imádtam ezeket a filmeket, akkor még jelmezes színészek alakították a szörnyeket. A mai technológiának köszönhetően sokkal látványosabb Kaidzsu-filmeket tudunk készíteni. Annak idején kisgyerekként is tudtam, hogy műanyag jelmezbe bújt ember tapossa össze a maketteket, a mi Kaidzsu-támadásunk viszont teljesen valódinak tűnik. Igazi fenyegetés, ami drámai szituációkat eredményez.

Az új Kaidzsuk mindegyike más-más fajhoz tartozik, eltérű erejűek és mindnek saját támadási módszere van. Miközben nincs két egyforma Kaidzsu, a céljuk egy: elpusztítani az emberiséget. A Tűzgyűrű: Lázadásban azonban a Jaegereknek is új generációja mutatkozik be vadonatúj fegyverrendszerekkel és képességekkel. A pilótafülkéket is újratervezték. Az új Jaegerek 25 emelet magasak és jóval fürgébbek, mint legutóbb.

Mivel minden Jaeger a pilótája meghosszabbítása, valamennyinek egyéni harci stílusa és személyisége van. „Amara guberált alkatrészekből építette a maga Jaegerét – magyarázza DeKnight. – Bunyós csak 12 méter magas, ezért a lány egyedül is tudja irányítani. Bár ócskavasból készült, össze tud gömbölyödni és így menekülni, ha arra van szükség. Amara védelmi rendszert is beépített, például füstbombákat – egy gyereknek ilyesmi szokott az eszébe jutni.

A Jaegerek technológiája sokat fejlődött az előző rész óta. „Újradizájnoltuk, ahogy a pilóták össze vannak kapcsolva – magyarázza DeKnight. – Már nem lóg rajtuk annyi drót, ezért sokkal szabadabban mozognak, köríves rúgásra meg ugrásra is képesek. Sokkal dinamikusabbak és izgalmasabbak lettek a pilótafülkében játszódó jelenetek.” Az első film végén a Gipsy Dangert felrobbantották, ám ismét építettek egyet ebből a típusból és elnevezték Gipsy Avengernek. „A Gipsy Avenger lényegében a Gipsy Danger 2.0 – folytatja a rendező. – Olyan, mint az Enterprise űrhajó a Star Trekben: a Jaeger-flotta zászlóshajója.”

Hazai bemutató: 2018. április 5.
Forrás: UIP-Duna Film