Idehaza nemrég megjelent a Gyűrűk ura második, illetve harmadik részének bővített változata is Blu-ray-en. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy először is a történések időpontjai alapján sorrendbe tegyük a “Középfölde” széria alkotásait, utána pedig ezek játékidejének összeadásával megtudjuk mennyi időbe telne, ha egy maraton keretén belül megnéznénk őket. Annyit már előljáróban elárulhatok, hogy nem kevésbe, de cikkünkből pontosan megtudhatjátok, és, ha a maraton mellett döntötök, akkor tippeket is adunk annak “túléléséhez”…

A hobbit-trilógia

1. A hobbit – Váratlan utazás (2012)

Moziváltozat: 169 perc / Bővített változat: 182 perc

2. A hobbit – Smaug pusztasága (2013)

Moziváltozat: 161 perc / Bővített változat: 186 perc

3. A hobbit – Az öt sereg csatája

Moziváltozat: 144 perc / Bővített változat: 164 perc

A Gyűrűk Ura-trilógia

4. A gyűrűk ura – A gyűrű szövetsége (2001)

Moziváltozat: 178 perc / Bővített változat: 228 perc

5. A gyűrűk ura – A két torony (2002)

Moziváltozat: 179 perc / Bővített változat: 235 perc

6. A gyűrűk ura – A király visszatér (2003)

Moziváltozat: 201 perc / Bővített változat: 263 perc

Összegzés

Moziváltozatok összesen: 1032 perc (17 óra és 12 perc)

Bővített változatok összesen: 1258 perc (20 óra és 58 perc)


Néhány tipp, ha kedvet kaptatok ehhez a gigászi hosszúságú maratonhoz:

– Akár a mozi, akár a bővített változatok megtekintése mellett döntöttél érdemes legalább két szabadnapot kivenned, vagy egy hétvégére ütemezned a maratont. Egyet a filmnézésre, egyet pedig annak kipihenésére.

– Ha tisztességgel néznéd végig az első képkockától, a stáblista utolsó képkockájáig mind a hat filmet megértjük, de a stáblista elhagyásával értékes perceket nyerhetsz. Ez például csak a Király visszatér esetében körülbelül 20 percet (minden idők leghosszabb stáb felsorolása) jelent! De a többi résznél is átlag 10-10 percet lehet spórolni ezzel.

– A maraton teljes időtartama alatt legyen kéznél kávé vagy energia ital. Kelleni fog!

– Rendelj kaját, vagy főzz meg előre, mert egészen biztos, hogy nem lesz kedved főzőcskézni 20 órányi filmezés mellett/közben/alatt. Vagy szerezz be egy kis lembas kenyeret azzal kihúzhatod egész nap…

– Készíts be nasit és üdítőt, hogy ne kelljen percenként kiszaladgálnod.

– Alakíts ki egy komfortos, de azért ne túl kényelmes ülő, vagy fekvő alkalmatosságot. Ha túl kényelmes a hely, akkor ugyanis fenáll az elalvás veszélye!

– Legalább a részek között állj fel egy picit és nyújtóztasd ki magad, bár ezt a lemezek cserélgetése miatt valószínűleg úgyis megtennéd, de ha mégsem akkor mindeképpen javasolt, mert ilyen hosszú idő alatt csúnyán eltudnak gémberedni a testrészek.

– Ha nagyon rosszul viselnéd az egész napos ébrenlétet, akkor vész esetén a Hobbit és a Gyűrűk Ura trilógia közé beékelhetsz 1-2 óra szunyát és még úgyis 24 órán belül ledarálhatod a hat filmet.

– A hobbit trilógia megjelent 3D-ben is, és nagyon jól néz ki ebben a formátumban, mi mégis inkább a 2D verziót ajánljuk, mert 9 órányi 3D durván megtudja viselni a szemeket és fejfájást is okozhat, ami idő előtt véget vethet a maratonnak.

– Ha társaságban néznéd a filmeket, akkor, hogy feldobjátok az élmény szervezhettek ivós játékot is köré. Például igyatok minden jelenet után, amiben közeli felvételt mutatnak a gyűrűről, vagy kimondják a “drágaságom” szót. Bár, így könnyen elképzelhető, hogy a tervezett előtt kidöltök majd…