A Star Trek 4. részének előkészületei nagyon szépen haladtak, egészen addig amíg a film két  főszereplőjének gázsijának megvitatásáig nem jutottak. A Kirk kapitányt alakító Chris Pine és az apját életre keltő Chris Hemsworth ugyanis keveselték a nekik felajánlott összeget, ahhoz képest, amit a DC és Marvel filmjeiben kerestek. A stúdió ezzel pedig patthelyzetbe került, mivel a legutóbbi Star Trek film koránt sem volt akkora kirobbanó siker, mint elődjei ezért a negyedik részt a lehető legkisebb költségvetésből szertték volna kigazdálkodni, a két sztár fizetése azonban igencsak megdobná a filmre szánt összeget. Ellenben, ha a két színész nem vállal szerepet az alkotásban, úgy nem is biztos, hogy értelme van elkészíteni azt. A Dr. McCoy-t alakító Karl Urban a napokban viszont próbálta megnyugtatni a rajongókat:

Remélhetőleg mindannyian visszatérünk még egy, de az is lehet, hogy két filmre. Csak várnunk kell a további tárgyalások végkimenetelére. De biztos vagyok benne, hogy sikerül egyezségre jutni.

Ha valóban sikerül megegyeznie a színészeknek a stúdióval, akkor a forgatás már jövőre kezdetét vehetné a londoni Pinewood stúdióban, ahol jelenleg a Star Wars IX. részét forgatja az a J.J. Abrams, aki új löketet adott a Star Trek franchise-nak. Ezzel egyébként a Star Trek 4 lehet az első olyan film a szériában, amit nem az Egyesült Államok területén forgatnak, továbbá ez lehet az első női rendező által készített Trek film is.