Közel 6 évet kellett várnunk minden idők legnagyobb bevételét termelő animációs filmjének, a Jégvarázsnak a második részére. Leginkább a nagyszerű marketingcsapatnak (is) köszönhetően olyan hisztéria ütötte fel a fejét 2013-ban, melyre nem sok mesefilm volt képes a történelemben, pedig valljuk be, készültek nagyobb klasszikusok is ennél a mozinál. Mégis az emberek, de főleg a gyermekek szinte megőrültek, ha nem volt egy Olaf hóember a karácsonyfa alatt. De a “Let It Go” is annyira népszerű filmzene lett, melynek magyar átirata (“Legyen hó”) is sok ember akkori kedvencévé vált. Sokan sok módon próbáltak rájönni ennek a kiemelkedő sikernek a kulcsára, melyet azóta sem tudott egy alkotás sem megközelíteni. De jogosan vetődött fel a kérdés, hogy miért kellett majd’ 6 évet várni a folytatásra. Ennek lehet üzleti oka is – mostanra kezdett elfogyni az első rész „fejőstehén” mivolta-, de a készítők válasza inkább az volt, hogy méltó folytatást akartak készíteni, amihez ennyi időre volt szükségük.


A második részt már 2015. március 12-én bejelentették a készítők, az első előzetesre pedig 2019. február 13-áig kellett várnunk. Külön érdekesség, hogy azt 24 óra leforgása alatt nem kevesebben, mint 116,4 millióan nézték meg, amely túlszárnyalta a Hihetetlen család 2 első előzetesének rekordját, aminek anno 113,6 millió megtekintője volt. A rendezői székbe ezúttal is Jennifer Lee és Chris Buck foglaltak helyet, míg a forgatókönyvet Lee mellett Allison Schroeder-nek is köszönhetjük. Az első rész nagy sikere döntően a jó filmzenének volt köszönhető. A Disney így most is biztosra akart menni, ezért ismét Christoph Beck-et kérték fel a zenei anyag komponálásra.

Bár jó pár év eltelt a két rész között, a cselekményt és a szereplők megformálását tekintve, mintha csak tegnap találkoztunk volna Elzáékkal. A történet tehát nem ugrott nagyot az időben, sőt szinte onnan folytatjuk, ahol anno abbahagytuk. Aki látta az előző hónapban mozikba kerülő Demóna 2.-t annak lehet némi déjà-vu érzése. Hisz ebben a filmben is úgy haladunk előre az eseményekben, hogy vissza kell mennünk a múltba, hogy megérthessük a jelent. A kérdés jelen esetben pedig az, hogy miért kapta Elza a varázserejét. Főhősnőnket egy titokzatos hang hívja, így húgával, Annával, valamint Kristoff-fal, Olaffal és Svennel együtt belevágnak egy újabb nagy kalandba, melynek nem kisebb a tétje, mint a birodalom békéjének fenntartása. Míg az első részben a kérdés az volt, hogy nem túl sok-e Elza hatalma a világnak, most már abban kell reménykedniük, hogy elég lesz-e.

Aki szerette a Jégvarázs első részét, annak a folytatás is tetszeni fog. Amit ott a készítők aduászként el tudtak lőni, azt most sem akarták kihagyni. Hercegnő a kislányoknak, vicces karakter a fiúknak (is), és persze nagyszerű zenei betétek. Bár, talán muzsika terén nem lett olyan erős, mint elődje, de mindenért kárpótól minket a gyönyörűen megalkotott grafika. Mátrát megidéző szépséget vittek bele az őszi jelenetek színvilágába, továbbá a víz is olyan természetes jelleget mutat, mintha igazi lenne. A film leghumorosabb részeit ismét a kandalló mellett sem olvadó Olaf, a mágikus hóember szolgáltatja. Nem hazudtolja meg magát most sem, a gyermeki jólelkűsége, a vicces beszólásai pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisebb, valamint nagyobb nézők számára is okozzon derűs perceket.

Az amerikai filmek és animációs mesék burkolt mondanivalója ebből a történetből sem hiányozhat. Az elfogadás, a különböző népcsoportok közti társas, békés együttélésre való figyelem felhívás erősen érződik a Jégvarázs 2-ben is. Így nem csak szórakoztatni akar, hanem tudat alatt mondanivalóval is szolgálni mese köntösbe öltöztetve. Valószínűleg nem fogja az első rész sikerét sem díjakban (Oscar-díj), sem pedig bevétel tekintetében túlszárnyalni, de méltó utódjának tekinthetjük ezt a folytatást, ami kellemes zenei betétekkel tarkított varázslatos téli világba kalauzolt el ismét bennünket Arendelle királyság két hercegnője és kedves barátai kíséretében.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés26 Votes60


80
Értékelés
Jégvarázs II.
Összességében
A musical kedvelőinek kellemes kikapcsolódást fog nyújtani ez a mozi. Akik pedig már a Jégvarázs előző fejezetében megszerették Olafot, azok mostantól imádni fogják a gyermeki lelkű, vicces hóembert, akinek humora sokat lendít az idei ősz legjobban várt animációs filmjén.
Pozitívumok
Nagyszerű képi és színvilág
Olaf humora most is sokat hozzáad a filmhez
Tartogat mondanivalót a szeretetről, az elfogadásról, az összetartozásról és a barátságról is
Negatívumok
Az első részhez képest kevésbé erős zenei anyag
Kevesebb sikergyanús sláger
Lehetett volna kissé egyedibb is