A Dóra, a felfedező című rajzfilmsorozat még 2000-ben indult hódító útjának, a Nickelodeon, külön kisebb gyerekeket megcélzó Nick Jr. nevű alcsatornáján. A sorozat hatalmas népszerűségnek örvendett Amerikában és csaknem 15 évig volt képernyőn, ez idő alatt pedig 196 epizód készült Dóra kalandjaiból. A fősorozat mellett készült egy videojáték és egy egész estés, csak TV-ben bemutatott rajzfilm is. Ennek tükrében talán érthető, hogy miért akart a Paramount stúdió filmet készíteni a tanító jellegű rajzfilmsorozatból. A frissen érkezett első előzetesnek köszönhetően pedig végre megtudhattuk, hogy ezt pontosan, hogyan is képzelik. Bevallom én is teljesen felesleges mozinak tartom, a felnőttek számára idegesítő rajzfilmsorozat adaptálását, de az előzetest látván – még ha nem is rohannék rá a moziba – azt kell mondjam egyelőre egy egész korrekt tini-kaland filmnek tűnik.

Dóra, aki egész életében a dzsungelt járta a szüleivel, most élete legveszélyesebb kalandja előtt áll, ami nem más, mint a középsikola. Az örök felfedező rövid időn belül egy szedettvetett csapat élén találja magát, hogy megmentsék a szüleit és megoldják egy elveszett inka civilizáció tehetetlennek tűnő rejtélyét.

A Dóra és az elveszett Aranyváros, 2019. augusztus 8-án kerül bemutatásra a főszereplő, Isabela Moner mellett olyan színészek tolmácsolásában, mint Michael Pena, Eva Longoria és Benicio del Toro.