A mexikói származású rendező legújabb filmje sajtókörútján mesélt arról, hogy milyen mértékben volt köze a folytatáshoz és arról is, hogy végül miért nem ő rendezte azt:

Van egy dolog, amit “stúdió foglalásnak” hívnak. Mi le is foglaltuk az egyik legnagyobb stúdiót (Pinewood), de kihívónk akadt a xXx 3 személyében. Nekik pont arra a helyre lett volna szükségük, mint amire nekünk is. A Legendary (a filmet készítő stúdió) pedig nem akart harcolni a helyért, ezért inkább azt mondták, hogy 6-7 hónappal elcsúsztatjuk a bemutatót.

Azt tudni kell del Toro-ról, hogy egy nagyon sokoldalú ember, aki a rendezés és forgatókönyvírás mellett festeni is szeret, valamint több novellát is megjelentetett már. Továbbá rég óta szerette volna tető alá hozni egyik álomprojektjét a Víz érintését, így érthető módon nem tudott hónapokat várni a Tűzgyűrű: Lázadás forgatásának megkezdéséig:

Már mindennel kész voltam, ami a Tűzgyűrű folytatását illeti. Megírtam a forgatókönyvet, elkészítettem a storyboard-ot és felvázoltam a szörnyek, illetve a robotok kinézetét is. Aztán jött a közel fél éves szünet és úgy éreztem nem várhatok ennyit, úgyhogy otthagytam a rendezői széket és segítettem kiválasztani az utódomat.

A Tűzgyűrű: Lázadás április 5-én kerül bemutatásra a hazai mozikban, a UIP-Duna Film forgalmazásában.