2018. február 1-től már a magyar mozikban is borzolja az idegeket az utóbbi évek egyik legkiválóbb pszichológiai horrorja. Az ausztrál The Babadook kétségtelenül a műfaj legnemesebb hagyományaihoz nyúl vissza – meglehet, hogy idővel klasszikusként hivatkozunk majd rá. A hiánypótló alkotás a Pannonia-Entertainment forgalmazásában kerül majd a mozikba feliratos verzióban.

Jennifer Kent rendező kiváló érzékkel nyúlt témájához, és egy valódi (pozitív értelemben vett) női horrort készített, melyben az anyaság sötét oldala tematizálódik. Amelia (Essie Davis – Leány gyöngy fülbevalóval, Miss Fisher rejtélyes esetei) egyedül neveli fiát, Samuelt (Noah Wiseman). Közös életükre a múlt sötét árnyéka vetül: a szeretett férj és apa ugyanis éppen akkor lett halálos baleset áldozata, amikor kórházba vitte feleségét első gyermekük születésekor. A tragédia és a gyász még évek múltán is beárnyékolja az anya és a fiú életét, az általános borús hangulaton pedig az sem segít, hogy idővel egy másik, egyre kézzelfoghatóbb sötét árnyék is beköltözik otthonukba. A súlyos viselkedési problémákkal küzdő Samuel folyton retteg a szobájában ólálkodó szörnyetegektől; mígnem egy nap talál egy Mr. Babadook című, igencsak durva gyerekkönyvet. Állapota innentől kezdve látványos romlásnak indul, végül még az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán mégsem csak kisfia szorongásáról van szó, és tényleg nincsenek egyedül a házukban…

A The Babadook hiába építkezik ismert elemekből, mégis a zsigerekig hatol. Az elsőfilmes Jennifer Kent pontosan tudja, hogy az igazi horror nem ajtók mögül előugró szörnyekkel és váratlan vonósfutamokkal kelt rémületet bennünk, hanem a tudatalattinkban lappangó rémeket csalja elő, és teszi megfoghatóvá. Kent fokozatosan vezet be minket fullasztó világába, a feszültség észrevétlenül emelkedik, a normalitás határai pedig lassanként elmosódnak. A rendezőnő – a néző szerencséjére – pontosan ismeri és érti választott műfaja működési mechanizmusát. Látványelemei sohasem öncélúak, a hátborzongató események mögött pedig olyan, mindenki számára ismerős érzelmek húzódnak meg, mint a bűntudat, a félelem vagy a magány. A műfaji tudatosság, valamint a feszültség, látvány és dráma pontos adagolása teszi a The Babadook-ot valóban figyelemreméltó kortárs horror-remekké.

Érdekesség, hogy az Insight Editions 2015-ben 6200 példányban elkészíttette és piacra dobta a filmben szereplő, meglehetősen vérfagyasztó (és vérszomjas) „Mister Babadook” mesekönyvet a film illusztrátorának, Alexander Juhasznak a közreműködésével. Mára valamennyi példány elkelt. További érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a rendező határozottan kijelentette: bármennyit is kínáljanak neki érte, nem lesz folytatás, ugyanis „ez nem az a fajta film” – nyilatkozta. És hogy milyen fajta film ez valójában? Azt ajánljuk, hogy akinek a leírás kicsit is felkeltette az érdeklődését, látogasson el a moziba, hogy saját maga dönthesse el. Ez az egyetlen alkalom, hiszen folytatás – mint tudjuk – nem lesz. A hatás ellenben életre szóló…

A film több mint 30 nemzetközi filmfesztiválon, több mint 61 jelölésből 55 díjat nyert.Többek között részt vett a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon , Chicago-i Nemzetközi Filmfesztiválon, és a Londoni Nemzetközi Filmfesztiválon.

Bemutató: 2018. február 1.
Forgalmazó: Pannonia-Entertainment
Forrás: Pannonia-Entertainment