A 2013-as első, majd a 2015-ös második rész után, itt a sokak által várt harmadik és a tervek szerint befejező fejezete a Fák jú tanárúr trilógiának. A filmet, ahogyan az első két részt is, a török-német származású Bora Dagtekin rendezte. Főszereplőként a sokak által kedvelt Münchenben született, de apai ágon tunéziai, anyai ágon osztrák felmenőkkel bíró sármör, Elyas M’Barek bújt a sajátos tanítási elveket valló Zeki Miller szerepébe. A megszokott retardált diákok összetétele szerencsére nem változott. Ebben a filmben is találkozhatunk Chantal, Danger, Burak és Zeyneppel. Viszont már nincs a stáblistában a Lisi tanárnőt játszó, Karoline Herfurth, aki szerepe szerint Angliába költözött és időközben szakított a kedvenc tanárbácsinkkal.

2017. januárjában jelentették be, hogy el fog készülni a harmadik rész is és viszonylag gyorsan, márciustól júliusig bezárólag le is forgatták. A világpremier 2017. október 22-én volt Münchenben és csaknem 5 millióan látták a német mozikban. Érdekesség, hogy már a nyitóhétvégén közel 1,725,872 mozijegyet adtak el rá Németországban, ezzel a számmal pedig 2017 legerősebb premier hétvégéjét produkáló film lett hazájában. Közel 6 díjat nyert el azóta, többek között German Film Award 2018 vagy a Bavarian Film Award 2017 – Közönségdíját. A magyar mozikba 2018. augusztus 23.-án debütál és az előrejelzések azt mutatják, itthon is nagy izgalommal várják a bemutatót.

A harmadik rész kerettörténete az érettségi előtt álló osztály kálváriáját veszi alapul, illetve Dangerék pályaválasztási felmérőjét, amely igencsak negatívan hat a nem túl eszes csapat lelkivilágára, ezzel meg is teremtve az alaphangulatot. Közben a Göthe középiskolát is a megszűnés szele fenyegeti, szóval nem elég, hogy Zekinek lelket kell öntenie az osztályába, még az igazgatónő fenyegetésének is eleget téve fel kell kelteni a leendő növendékek érdeklődését, hogy a konkurens középiskola helyett, ezt a sulit válasszák inkább. Az eddigi megszokott kalamajkák és vicces helyzetek ezúttal sem hiányozhatnak a filmből, van is benne bőven, hisz közel kétórásra sikeredett. Herr Müller-t most sem kell félteni, felveszi a kesztyűt a kedvenc ratardált tanulóival, melyben segítségére lesz egy új, fiatal tanárnő, Biggi Enzberger, akit Sandra Hüller testesít meg.


A film forgatókönyvét a már említett rendező, Bora Dagtekin írta, aki nem volt rest belecsempészni a filmbe némi aktuálpolitikát is, mely a mostani Németországot körül ölelő bevándorlással függ össze. Mint ahogyan a török – német integrálódást is. De szerencsére ez a vonal tényleg csak éppen, hogy fel-feltűnik. A német folytatásos filmeknél, melyeket már 1 vagy 2 rész előzött meg, sajnos gyakori hiba, hogy a befejező rész már inkább csak, húzzunk le még egy bőrt a fejős tehénről. Ilyenkor előkerülnek az erőltetett poénok vagy a közönséges humor és olyan alkotások születnek, mint amilyen anno a Hangyák a gatyában 2. része is volt, amely elég csúnya bukás lett. Félő volt tehát, hogy a Fák Jú tanárúr 3-nak mi lesz a sorsa. Egy-két rész itt is kicsit már az erőltetett vagy az alpári kategória határát súrolta, viszont sikerült más aspektusból visszahozni a filmet, hogy mégse legyen teljes bukás.

Ilyen például, hogy bár szórakoztató vígjáték maga a film, mégis próbáltak némi mondanivalót belecsempészni a moziba. A harmadik részben közelebb kerülünk a szereplőkhöz és segít megérteni egy-egy karakter jellemi fejlődését, hogyan jutott el A-ból B-be. Történetesen Zeki előéletét vagy Chantal családi hátterét. És mint említettem, a film jellegétől eltérően, próbál üzenetet is közvetíteni, amely a mai Németországban és a világ többi részén is fontos erőként hathat, ez pedig az egymásra való odafigyelés, elfogadás, empátia és ezáltal egymás segítése. De sajnos be kell látni, hogy ez a harmadik rész mutatja, hogy minden jónak vége szakad. Így pont elég volt ez a három epizód a Göthe lökött végzőseinek életéről, mert egy negyedik rész már tényleg nagyon erőltetett lenne. A végén még kapunk egy kis búcsúajándékot, egy bakiparádét és a trilógia összefoglalását képekben.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés46 Votes70
80
Értékelés
Fák jú, Tanár úr! 3.
Összességében
A Fák jú, Tanár úr! 3 hozza a megszokott német humort, a karakterek semmit sem változtak, vannak vicces jelenetek és elgondolkodtató, megható részek is. Továbbá tartalmi üzenete is, nem csak a szórakoztatás.
Pozitívumok
A vicces jelenetek mellé, némi társadalmi mondanivaló is társul
Többet tudhatunk meg a szereplők hátteréről
Kiváló szórakozást nyújt...
Negatívumok
...de érezni, hogy kezd fáradni a széria
Egy-két erőltetett poén azért becsúszott