Legalábbis a legfrissebb hírek szerint a gyártó stúdió, a 20th Century Fox csak akkor ad zöld utat a tervezett negyedik és ötödik résznek, ha a második és harmadik rész jól szerepel a kasszáknál. A bizalmatlanság nem alaptalan a stúdió részéről, még úgy sem, hogy az Avatar első része minden idők legtöbb bevételével rendelkező filmje, de azóta eltelt 8 év és nem túlzok nagyot, ha azt mondom, hogy ezen kívül nem hagyott maradandó nyomot a filmtörténelemben. A rendező egyébként a következőkkel kommentálta a hírt:

“Ha az Avatar második és harmadik része nem hoz elég pénzt, akkor nem fog elkészülni a negyedik és ötödik sem. Ezek a filmek egyébként önmagukban is megállják majd a helyüket és külön külön is kerek történetet fognak elmesélni, de van egy olyan narratívája is, amit öt filmen keresztül bontanánk ki.”

Cameron tervei szerint az Avatar folytatásai lökést adnának a haldokló 3D technológiának, ugyanis ezúttal szemüveg nélkül is élvezhető térhatású filmet szeretne készíteni, ami elképzelései szerint olyan élményt fog nyújtani, amitől leesik majd mindenki álla.

Avatar 2. bemutató dátum: 2020. december18.
Avatar 3. bemutató dátum: 2021. december 17.