Ami a kiadványt illeti, én a steelbook-ot részesítettem előnyben, mert nekem az O-ring-es forma valahogy sosem volt a kedvencem. A videóban is említettem, hogy nagyon kellemesen csalódtam ebben a kiadványban. Szép a dizájn, jók a képmontázsok, jól kivehető a gravírozott címfelírás és belső kép is remekül lett kiválasztva, ahogy a lemeznyomatok is. Az alapszín is igazán tetszetős, a Zsivány egyes bimbikék alapjához képest pedig maga a gyönyör. Habár én alapjáraton azért a kiadásért is nagyon hálás vagyok, csak szerintem jobbat érdemelt volna. Ami meglepetést okozott még, hogy rendes címfelirat van a steelbook gerincén és nem a várt szereplőmontázs. A Zsivány egyes után kissé félve vártam az Utolsó Jedik kiadását, de végül kellemesen csalódtam benne. A transzfer természetesen kiváló, a kép tűéles, az eredeti hangsáv pedig erőteljes és tiszta. A bónusz lemez kiváló extrái közt találhatunk egy egész estés dokumentumfilmet a rendező Rian Johnson közreműködésével, valamint 14 kimaradt jelenetet is.

https://www.youtube.com/watch?v=cESVolPuYoc

És akkor egy kicsit zavarosabb vizekre evezve véleményezném magát az alkotást is. Fontos megjegyezni a film körüli komoly viták miatt, hogy ez a SAJÁT véleményem, éppen ezért, természetesen nem kötelező egyetérteni vele. Mindazonáltal most inkább negatívumokra és pozitívumokra bontva szeretnék megnyilvánulni, ugyanis a filmmel kapcsolatban nekem is vannak bőven fenntartásaim. Legyünk rosszmájúak, kezdjük a negatívumokkal: először is a dramaturgia, melyen nem lehet nem észrevenni, hogy nem nyúl, néhol szemtelenül sokat a Birodalom visszavág-ból. Gyakorlatilag annak komplett vázát lemásolva kreál egy kvázi ugyanolyan sztorit. Kicsit mélyebbre ásva a forgatókönyv is tartogat negatívumokat. A három szálon futó történet egyik szála felesleges, a másik röhejes, a harmadik viszont szerencsére korrekt, de amikor összeérnek ezek a szálak, az azért sokat dob a mozin.

Ennél is nagyobb probléma volt/van a karakterekkel. Finn-nel látványosan nem tudnak mit kezdeni, Poe-ból csak a film végére kezd értelmezhető alak válni, de addig Ő is inkább felesleges a történet alakulásának szempontjából, a kódtörőt pedig fogalmas sincs, minek rakták bele egyáltalán. A humor – mármint annak túltolása -, főleg a trailer sötét hangulatával szemben nekem kicsit zavaró volt. Luke fénykard elhajítós jelenete pedig egyenesen szembe is köpte az elődöket. Johnson rendezése jó, de a túltolt “epikuskodás” miatt a 152 perces játékidő néhol nagyon elnyújtottnak érződik. Egyébként is szokatlan lassú a film, ami néhol jó, néhol viszont zavaró. És amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy a “kaszinóbolygós” jelenetek közben teljesen kiestem a Star Wars univerzumból.

Na, de akkor jöjjenek a pozitívumok: A dramaturgia és a forgatókönyv hibái ellenére az Utolsó Jedik érdekes, néhol feszült és kifejezetten újító is tud lenni. A végére pedig tényleg összeáll a kép, ami sokat dob a filmen. Rey története mindvégig nagyon jó és érdekfeszítő. A dialógusok ugyanolyan jók, mint bármely másik Star Wars film esetében, a humor pedig – az említett egy-két túlkapáson kívül – szintén hozza az elvárhatót. Rey remek karakter, aki szépen karakterfejlődésen megy keresztül, ahogy Ren is, akiből nagybetűs gonosz válik. Ridley remek, Driver nemkülönben és még a kevésbé fontos alakokat is tisztességesen hozzák a többiek. Spoilerezni ugyan nem akarok, de az új széria egy-két feleslegesen túlbeszélt témáját és karakterét remekül rántotta ki a filmből Johnson. Munkája, mint rendező és forgatókönyvíró, abban dicsérendő, hogy sokat próbál újítani, ami a legtöbb helyen üdítően sikerült. A végső csata és párbaj valóban epikus, ahogy a film nyitánya is.

Mindebből látszik, hogy mennyire paradox jelenség a film. Minden jó tulajdonságára jut egy rossz, és fordítva. Ez nyilván sokakat zavar, de én nagyon fontosnak tartom, hogy Johnson végre kicsit próbált elszakadni a bejáratott sémáktól és még ha ez a rész nem is lett olyan tökös, mint a Zsivány egyes, szerintem így is egy másfajta, de még bőven élvezhető és szerethető Star Wars mozi lett.

Egyéb információk

Játékidő: 152 perc
Gyártási év: 2017
Hangok: magyar – 5.1 (DD), angol – DTS-HD-HR 7.1, román – 5.1 (DD)
Feliratok: magyar, angol, román
Képformátum: 2.40:1 (16:9)
Korhatár: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Hazai forgalmazó: Pro Video

Extrák

  • A rendező és a Jedi – Egész estés dokumentumfilm – Rian Johnson író/rendező egy rendkívül személyes és közvetlen utazásra invitál, amely végigkíséri a film forgatását.
  • 14 kimaradt jelenet – Rian Johnson író/rendező választható audiokommentárjával, köztük egy alternatív kezdéssel.
  • Az Erő egyensúlya
  • Andy Serkis élőben! (Csak most, csak nektek) – Két jelenet a filmből Andy Serkis magával ragadó, nyers alakításával, mielőtt a digitális utómunka Snoke-ká változtatta volna.
  • Jelenetek felépítése: A szikra lángra kap: Az űrcsata létrehozása, Snoke és a tükrök, Leszámolás a Crait-on
  • Audiokommentár Rian Johnson író/rendező közreműködésével

A cikket és a videót partner oldalunk, a Filmgyűjtők Oldala készítette a Hobbi Tv közreműködésével. Ha tetszett lájkold őket a Facebook-on és kövesd be a Youtube csatornájukat is.Star Wars: Az utolsó Jedik [Limitált, fémdobozos változat]
Film70
Hang95
Kép95
Extrák80
Kinézet95
Pozitívumok
Erős transzfer
Bőséges extra tartalom
Minőségi kivitel
Negatívumok
A fémdoboz anyaga kissé talán gyengébb, mint az átlag
87
Értékelés
Összességében
A Star Wars: Az utolsó Jedik steelbook kiadása méltó lett a Star Wars címhez. A szép, minőségi kivitelezés, erős transzfer és kellőképpen elegendő extra tartalom miatt nem csak rajongóknak ajánlott!