Idén 25. alkalommal rendezik meg Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, ami 2018.04.04 és 2018.04.13 között látogatható. A sajtótájékoztatón részt vett Horváth György igazgató, aki létrehozta, valamint kiötlötte az egész rendezvényt és hozott egy különleges relikviát is magával. Mégpedig az első Titanic Fesztről egy brossurát. Személyében egy igen intelligens, határozott, de humoros embert ismerhettem meg. Szakszerűen állt az egész sajtótájékoztatóhoz, de mellette közvetlen is volt. Felvezette a rövid programot és ezután Allan Sorensen – programigazgató – következett egy kedves tolmácshölggyel, aki részletesen beszélt a fesztiválról és a kiemelt programokról. Sorensen immáron ötödik alkalommal választja ki a filmeket és állítja össze a programot. Idén újításként hét helyszínen lesznek a vetítések. A teljesség igénye nélkül: Uránia mozi, Toldi, Art plusz Cinema, Kinó, Francia Intézet és Magvető café. Nyitó filmként pedig Wes Anderson (Grand Budapest hotel, Holdfény királyság) A kutyák szigetét tekinthetik meg a nézők.

Két magyar film is helyet kapott az idei programban. Az egyik, az 1968, a másik pedig a Genesis, mely alkotás rendezője, Bogdán Árpád is jelen volt a sajtótájékoztatón, és mesélt kicsit arról, hogy milyen érzés, hogy filmjének premierje a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz. A fesztivál ideje alatt kilenc versenyben lévő film kerül bemutatásra. Kiemelt vendégként pedig Izland szerepel majd. Allan elmesélte, hogy Izland amúgy is közel áll szívéhez, ugyanis élt kinn ott több évig. Az idei fesztivál, akárcsak az elmúlt években, igazán változatos lesz. Láthatunk majd francia drámát, kanadai zombi filmet és belga rövid, ill. nagyjátékfilmet is.

Összesen harmincegy országból, 46 játékfilm és 8 rövidfilm kapott helyet az idei programban, amiket több szekcióra osztottak, mint például:
– iráni filmek
– perzsa kincsek
– ázsiai szelek
– amerikai függetlenek (Ghost Story, ami Magyarországon csak a fesztivál ideje alatt lesz látható mozikban)
– dokumentumfilmek (Titanic doku)
– kedvencek, ahol az eddigi feszitválok filmjei lesznek összeválogatva

Idén kilenc külföldi vendége lesz a Titanic Fesztiválnak, akik a közönségtalálkozókon is részt fognak venni, így nyugodtan kérdezhetünk majd tőlük. A részletes program egyebként a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál honlapján megtalálható. Vendégként tiszteletét tette két zsűritag is. Egyikőjük az idén Oscar-díjra jelölt alkotás, a Testről és lélekről női főszereplője, Borbély Alexandra volt. Másikójuk pedig Török Ferenc, aki tavaly ugyanitt, a fesztiválon debütált a kitűnő visszajelzéseket kapott, Rudolf Péter főszereplésével készült 1945-el. Horváth György velük is beszélgetett természetesen.

Borbély Alexandra elmondta, hogy Ő már volt zsűritag Kassán a nemzetközi filmfesztiválon és Indiában is. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés neki, és nagyon örül, hogy a fesztivál zsűritagjai közt szerepelhet. Hasonlóan nyilatkozott Török Ferenc is, aki hozzátette, hogy a Berlinale után ez az egyik legnívósabb fesztivál és ha bármi segítség kell, szóljanak neki. Bíztatta Bogdán Árpádot is, hogy nem kell féljen, ne izguljon, jól fogadja majd a közönség a filmjét.
Élvezetes bő háromnegyed órát tölthettem el a Három holló kávézóban és nagyon örülök, hogy ilyen neves emberekkel, művészekkel ülhettem egy légtérben és hallhattam, láthattam őket élőben.

Akit érdekel a nemzetközi filmgyártás és aki részt vett már Titanic filmfesztiválon annak azért, aki pedig nem, annak azért ajánlatos kinéznie ebben a pár napban. A programok nagyon változatosak és sokszínűek lesznek, ahogy már fentebb is írtam. A premier alkotásokról és azokról a filmekről nem is beszélve, amik nem lesznek magyar forgalmazásban, mozikban és kizárólag itt vetítik majd őket.