A Disney annyira bízott Rian Johnson szakértelmében, hogy már a Star Wars VIII. részének bemutatója előtt megbízta egy, a Skywalker familiától teljesen független trilógia rendezésével. Az Utolsó Jedik megosztó mivolta és a Solo: Egy Star Wars-történet pénzügyi bukása után, azonban kétségessé vált annak elkészülte. Ram Bergman (Rian Johnson filmjeinek állandó producere) a From the Grapevine-nek adott interjújában ma elárulta, hogy a trilógia jelen állás szerint teljes bizonyossággal el fog készülni és arról is hírt adott, hogy körülbelül mikorra várhatjuk:

Pontos dátummal sajnos nem szolgálhatok még, de valószínűleg valamikor két éven belül kerülhet bemutatásra az első rész. Egyelőre nagyon korai státusztban van a produkció.

A friss hírek alapján 2020 folyamán, azaz egy évvel a IX. epizód után láthatjuk leghamarabb Rian Johnson titokzatos Star Wars trilógiájának első fejezetét. A történetről természetesen nem sokat tudni, de az már szinte biztosra vehető, hogy nagyon más lesz majd, mint az eddigi filmek és teljesen új szereplőkre fog koncentrálni. Ha valóban bemutatásra kerül két év múlva a trilógia nyitódarabja, az azt jelentené, hogy a 2020-as lenne az első olyan év, amikor két Star Wars film is bemutatásra kerülne, ugyanis arra az évre tűzték ki az Obi-Wan spinoff premier dátumát is.