30 évvel ezelőtt, 1987. Június 24-én mutatták be Amerikában, minden idők egyik legkedveltebb és legismertebb paródia filmjét, az Űrgolyhókat. A film az elmúlt 30 évben népes rajongó táborra és kultstátuszra tett szert. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amit talán nem tudtatok erről a remek humorú alkotásról.

1. Az a kultikus jelenet, amikor Lord Helmet a babáival játszik, eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben. Csak az egyik forgatási napon jutott a rendező eszébe, amit elmesélt Rick Morranis-nak, aki a felvétel alatt teljes egészében improvizálta a szöveget.

2. John Candy-t, Rick Morranis ajánlotta be Morzsa szerepére.

3. Magyarországon csak 3 évvel az amerikai premier után, 1990. augusztus 2-án került bemutatásra a film.

4. A film 25 millió dollárból készült, ezzel pedig ez lett a rendező – Mel Brooks – munkásságának legdrágább filmje.

5. A John Candy által viselt Morzsa jelmez működéséhez 3 ember összehangolt munkájára volt szükség. Az egyik szakember a farok, míg a másik kettő a fülek mozgatásáért volt felelős.

6. Mel Brooks hat hónapig dolgozott a film forgatókönyvén.

7. A rendező eredetileg Tom Cruise-t, vagy Tom Hanks-et szerette volna megszerezni Lone Starr szerepére. Végül Bill Pullman kapta meg a szerepet.

8. A film egy jelenetében felbukkan John Hurt is, aki a Nyolcadik utas: a Halál beli szerepét játszotta el újra, amikor egy idegen lény tör elő a mellkasából, azzal a csavarral, hogy a lény ezúttal táncolni kezd.

9. George Lucas köszönő levelet írt Mel Brooks-nak, hogy egy ilyen remek paródiát készített a Star Wars filmekből.

10. A film főszereplője – Lone Starr – Indiana Jones és Han Solo személyiségjegyeinek keverékéből alkották meg. További érdekesség, hogy mind két kultikus szerepet Harrison Ford alakította az eredeti filmekben.