Amerikában kereken 10 éve került bemutatásra az Indiana Jones széria negyedik és egyben leggyűlöltebb epizódja, a Kristálykoponya királysága. Gyűlölet ide, gyűlölet oda, mi mégis megemlékezünk erről az alkotásról 10 érdekességgel, amit talán még nem tudtatok róla.

1. A stúdió a filmre vonatkozó szigorú biztonsági szabályzat betartása miatt digitálisan akarták megoldani Indiana Jones legendás ostorának csattintásait. Harrison Ford azonban ragaszkodott hozzá, hogy valódi ostor szerepeljen a filmben, mert szerinte digitális megoldással hülyén festett volna a vásznon.

2. Harrison Ford annyira jól formában tartotta magát az évek során, hogy gond nélkül belefért a 1989-ben bemutatott Indiana Jones és az utolsó keresztes lovagban viselt jelmezébe.

3. Karen Allen (Marion Ravenwood) színésznő nem is tudott róla, hogy karaktere szerepel a film forgatókönyvében, egészen addig, amíg Steven Spielberg fel nem hívta telefonon 2007 elején és ezt mondta neki: “Most már hivatalos! Megcsináljuk az India Jones 4-et és te is benne leszel!”

4. Már néhány hete tartott a forgatás, amikor Harrison Ford megpillantott egy szőke nőt és megkérdezte az egyik stábtagtól, hogy mégis ki ő. Erre azt a választ kapta, hogy Cate Blanchett, a filmbeli partnere. A színész egyébként azért nem ismerte fel kolléganőjét, mert előtte sosem látta a filmben viselt fekete parókája nélkül.

5. Egy időben úgy volt, hogy Sir Sean Connery is visszatér majd egy rövid jelenet erejéig, de a legendás színész túlságosan is élvezte, hogy visszavonult a filmezéstől, ezért nem vállalta a felkérést.

6. Habár Steven Spielberg filmjeit többször jelölték már Arany Málna-díjra, mégis az India Jones és a kristálykoponya királysága az egyetlen olyan alkotása, amiért díjat is “érdemelt” (legrosszabb előzményfilm, folytatás, remake vagy spinoff kategóriában).

7. Ez az egyetlen olyan India Jones film, amit nem jelöltek Oscar-díjra legjobb filmzene kategóriában.

8. John Rhys-Davies visszatért volna, mint Sallah, de csak a filmvégi esküvő jelentben lett volna látható pár másodpercre. Az ötlet nem igazán tetszett a színésznek, mert szerinte nagyobb szerepet érdemelt volna karaktere, ezért nem vállalta a felkérést.

9. Annak ellenére, hogy a film egyik fontos karaktere a Karen Allen által alakított Marion Ravenwood, csak a két órás alkotás felénél bukkan fel először.

10. Az utolsó kereszteslovag című rész után ez az Indiana Jones széria leghosszabb alkotása.